keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Vintage circusteema lastenhuone: Vaatekaappi circusvaunuksi


Vintage Circus teema lastenhuone
Tilaustyön valmistaminen
Iina Karhunen 
 Lavasterakennusosasto  
2017

Yksityishenkilö otti yhteyttä osastoomme lastenhuoneen muokkausta koskien. Asiakas halusi että lastenhuone muuntautuu maagiseksi ja henkeäsalpaavaksi. Vintage Circus/karnevaali teemaa kunnioittaen.
Asiakas oli suunnitellut, tilannut ja asennuttanut itse karnevaali aiheisen suurkuvatulosteen huoneen seinälle. Muualle huonetta asiakas halusi saman värimaailman kuin suurkuvatulosteessa eli punaisen sinisen ja valkoisen.
Meiltä asiakas tilasi: leluille ison maailmanpyörän, vaatekaapin ulkoasun muuntamisen sirkusvaunuiksi ja puiset lasten nimikirjaimet sirkusfontilla. Otin projektin vastaan innokkaana.  Sähköpostitse kysyin asiakkaalta huoneen ja kaapin kokoa. Asiakas lähetti alustavat huoneen mitat 4000mm*6000mm sekä kuvan vaatekaapista.

Asiakkaan suunnittelema suurkuvatuloste

Huone kasaus päivänäVaatekaappi sirkusvaunuksi - suunnittelu

Vaatekaappi on seinään integroitu joten kolmiulotteiseksi sirkusvaunuksi muokkaaminen olisi haastavaa. Aloinkin suunnitella sirkusvaunua printtien ja kuvien pohjalta. Löysin netistä juuri täydellisiä vintage tyylisiä kuvia. Käyttäen kuvanmuokkaus ohjelmaa tein vaatekaapille uuden ulkoasun. Sovin asiakkaan kanssa tapaamisen ja kävin paikan päällä mittaamassa ja kuvaamassa vaatekaapin ja huoneen sekä esittelemässä maailmanpyörän ja vaatekaapin suunnitelman. Olin suunnitellut vaatekaapin sinisen sävyiseksi josta asiakas huomautti että hän tykkäisi enemmän punaisesta. Asiakas halusi myös vaihtaa kaapin tekstit itse keksimiinsä ja että ne olisi käännetty englanniksi.
Asiakas valitsi yläkaapin tekstiksi MY CIRCUS MY MONKEYS ja oviin sanat: magic, wonder ja marvel.


Päätin tehdä vaatekaapin ovien kuvat erillisille levyille jotka paikan päällä kiinnitettäisiin ruuveilla ja/tai liimalla. Vaatekaapin ovet olivat kooltaan 1880mm*515mm ja ylhäällä olevan luukun koko oli 1825mm*395mm. Päätin tehdä levyistä 10mm pienemmät ympäriinsä, ettei levyjen koko vaikuttaisi ovien aukeamiseen tai sulkeutumiseen. Löytämäni vintage kuvien jäljennökset aioin toteuttaa monelle lavasterakentajalle tutulla tekniikalla, ylimaalauksella. Ylimaalauksessa kuvat tulostetaan ja kuvien päälle maalataan samoilla sävyillä sama kuva.Vaatekaappi sirkusvaunuksi - toteutus

Aloitin vaatekaapin toteutuksen valitsemalla materiaalini. Olin ajatellut 4mm vaneria mutta päädyin 3mm MDF levyyn. MDF levyn pinta on itsessään jo sileämpi kuin vanerin ja siksi vaatisi vähemmän pohjatyöskentelyä. Aloitin sahaamalla levyt mittaan. Asiakas oli antanut käyttööni maalin samassa sävyssä kuin lastenhuoneen seinät ja vaatekaappi. Käytin sitä pohjamaalina. Maalasin levyt ja suoritin välihionnan saadakseni sileämmän pinnan. Lopullisia pohjamaalikerroksia tuli kaksi. Sirkustaustaa varten sekoitin suurkuvatulosteen punaisia sävyjä vastaavan maalin.Pohjamaalattuani levyt aloin jäljentämään piirtoheittimen avulla sirkustaustaa muoviselle kaavaimelle. Tulostin kaapin ovien mittoihin muokkaamani sirkustaustan kalvolle, ja piirtoheittimellä heijastin kuvan oikeassa mitassa muoville. Leikkasin mattoveitsellä kaavaimen irti ja jäljensin sen levyille käyttäen maalia ja vaahtomuovinpalasta.


Sirkustaustan ääriviivojen jäljentämisen jälkeen aloin vahvistamaan kuviota siveltimellä. Sain käyttööni Striper siveltimen jota käytetään normaalisti pin striping taiteessa. Striper siveltimellä saa tehtyä pitkiä ohuita viivoja yhtäjaksoisesti. Kyseisen siveltimen tekniikan opettelu vei aikaa ja aika ajoin turvauduinkin reunojen teippaamiseen ja tavallisten taiteilija siveltimien käyttöön.


Maalattuani taustan muokkasin löytämäni vintage kuvat kuvanmuokkaus ohjelmalla suuremmiksi ja käyttäen apunani netistä löytämääni ilmaista julistesuurennus ohjelmaa, ja tulostin kuvat oviin sopivissa mitoissa.
Leikkasin kuvat aivan reunoja pitkin ja asettelin ne levyille. 


Tein tekstien kirjaimet ja viirit kuvanmuokkaus ohjelmalla ja tulostin ne oikeassa mittakaavassa, leikkasin, sommittelin ja liimasin ne levyille.

Maalattuna ja lakattunaSekoitin kuviin sopivia sävyjä käyttäen väripastoja ja A- ja C-pohjia. Tämä tarkoitti sitä että maalaukseen jälkeen tulisi levyt lakata jotta ne kestävät kulutusta sillä A- ja C-pohja ovat vesiliukoisia.

   Lakalla sain myös tehtyä krakeloitumis efektin joka loi halutun vintage tunnelman.

Yksityiskohtien lisäilyä

Tulosteiden sommittelua
Tulosteet liimattuna ja maalattuna.

Valmiit levyt asennettavaksi kaapin oviin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti