lauantai 19. toukokuuta 2018

Tulivuoren muotoinen kiipeilyseinä



Toteuttamisen suunnittelu
Kulttuurilähtöinen valmistaminen
Iina Karhunen / SASKY koulutuskuntayhtymä / Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitos/ Lavasterakennusosasto / 2018




Johdanto


Sain keväällä 2018 asiakastyönä suunnitella ja valmistaa Lastenkulttuuriskeskus Rullaan tulivuoren muotoisen kiipeilyseinän. Lastenkulttuurikeskus Rulla on Tampereen kaupungin hallinnoima Kulttuuritalo Laikussa sijaitseva lastenkulttuurikeskus, jonka tarkoituksena on tuottaa helposti lähestyttävää kulttuuritoimintaa lapsille ja lapsiperheille. Toiminnan pääpaino on näyttelyissä, ja Rullassa nähdäänkin ympäri vuoden useita lapsille suunnattuja, eri taiteenaloja esitteleviä näyttelyitä. Lisäksi Rullassa järjestetään työpajatoimintaa, tapahtumapäiviä ja erilaisia esityksiä. 28.4.18 Rulla avasi ovensa uusissa tiloissa ja esitteli uuden elämystilan. Elämystilan teema johon kiipeilyseinä tuli on neljä elementtiä.
Antiikin Kreikkalaiset uskoivat maan koostuvan neljästä elementistä: Maa, vesi, ilma ja tuli. Ajatus siitä, että kaikki materia koostui näistä neljästä elementistä oli filosofian, tieteen ja lääketieteen kulmakivi yli kaksituhatta vuotta. Tulivuoressa kaikki neljä elementtiä ovat voimakkaasti vuorovaikutuksessa toisiinsa ja erottuvat hyvin ilmeisellä tavalla. Yleisin mielikuva ihmisillä tulivuoresta on kartiomainen vuori joka sylkee laavaa ja myrkyllisiä kaasuja kraatteristaan. Yleisimpiä tulivuorityyppejä on kilpitulivuori ja kerrostulivuori. Purkautuessa tulivuoren rinnettä pitkin alas virtaa purkautunutta magmaa, kunnes se jähmettyy. Tulivuoret vapauttavat maapallon sisälle loukkuun jääneitä haihtuvia aineita ja vesihöyryjä, jotka voivat muodostaa jopa 98% tulivuoren päästämistä kaasuista. Tulivuoria ympäröivä maaperä on hyvin hedelmällistä ja tästä syystä jo muinaiset ihmiset rakensivat asutuksensa vulkaanisen maaperän lähettyville.
Lapset ovat energistä sorttia ja mikä sen parempi paikka käyttää energiaa kuin kiipeilyseinä. Kiipeilyseinä haastaa lasten ongelmanratkaisukyvyt ja kehittää motoriikkaa. Harkintakyky ja kärsivällisyys ovat kiipeilyssä avaintekijöitä. Ilman harkintaa ja kärsivällisyyttä kiipeilijä saattaa tehdä kohtalokkaan virheen. Kiipeilyn suosion kasvuun vaikuttaa sen monipuolisuus. Kiipeilyn eri muotoja ovat vuorikiipeily, jääkiipeily, kalliokiipeily, seinäkiipeily ja luolakiipeily. Aloittelijalle Sisäseinällä kiipeily on turvallisin vaihtoehto. Fyysisiltä ominaisuuksilta kiipeilijällä tulee olla voimaa, kestävyyttä, notkeutta ja kestovoimaa sormissa, käsivarsissa, selässä ja koko vartalossa. Kokemuksen tuo myös luonnonläheisyys sekä kehon ja mielen samanaikainen hallitseminen. Kiipeily sopii kaikenikäisille harrastajille ja sen suosio kasvaa jatkuvasti. Viimevuosina kiipeilyseinät ovat myös siirtyneet liikuntahalleista koteihin aktivoiviksi sisustuselementeiksi


Suunnittelu


Otin projektin innolla vastaan. Heti ensimmäisenä otin asiakkaaseen yhteyttä sähköpostitse ja sovimme tapaamisen. Aivan alussa asiakas halusi tulivuoren tulevan nurkkaan, joten aloitin tulivuoren suunnittelun siitä. Onnekseni jo samana päivänä asiakas otti yhteyttä ja vaihtoi suunnitelman puolikkaaseen tulivuoreen koska tilan nurkka ei soveltunut käyttötarkoitukseen. Olin iloinen tästä sillä puolikas tulivuori olisi helpompi toteuttaa kuin nurkkaan tuleva. Asiakkaan toiveena oli, että tulivuoren kraatteriin ja seinämään tulisi laavavirtoja jotka peitettäisiin akryylilevyllä ja, että tulivuoren sisälle saataisiin valo, joka hehkuisi akryylilevyjen läpi. Kokoa vuorella saisi olla 2000*1500*900mm. Aloitin heti tulivuoren suunnittelun. Perehdyin pikaisesti eri toteutustapoihin ja käytettäviin materiaaleihin. Päätin valmistaa tulivuoren käyttäen styroksia ja akryylihartsia. Otin selvää erityyppisistä tulivuorista ja löytämäni tiedon perusteella aloin tehdä pienoismallia tulivuoresta. Pienoismallit eivät ole vahvinta osaamistani mutta sain lopulta muovattua punasavesta yllättävän kelvon näköisen tulivuoren. Pyrin pienoismallissa luomaan vuoren omilla muodoilla mahdollisimman paljon askelmia ja otteita. Valokuvasin pienoismallin ja tulostin siitä kuvat asiakkaalle.




Mielessäni oli visio laavavirtoihin tulevista akryylilevyistä. Halusin saada levyn kuumennettua niin että se kuplisi ja sitä saisi taivutettua muotoon. Tein koekappaleen akryylilevystä ja se onnistui yllättävän hyvin.
 Ennen tapaamistamme asiakkaan kanssa aloitin myös tulivuoren rungon kasauksen josta otin asiakkaalle kuvia. Tapasin asiakkaan ja hän ihastui akryylilevy laavavirran toteutus tapaan.
Asiakkaan toiveena oli myös että tulivuoreen tulisi kiipeilyotteita noin metrin korkeuteen jottei lapset pääse kiipeämään aivan huipulle asti. Tilasin kiipeilyotekaupasta kaksikymmentä kappaletta lasten kiipeilyotteita harmaan värisenä. Yhdelle neliölle suositellaan noin 8 kpl otteita, joten kaksikymmentä riittäisi hyvin. 




Runko

Tulivuoren tukirunko koostui kahdesta puoliympyrään jyrsitystä 24mm paksusta vanerisesta tukikaaresta. Toinen oli pohjassa ja toinen kraatterin suulla, sekä kertopuusta tehdyistä tukipuista. Tulivuoren vaipaksi sahasin sirkkelillä 50mm paksusta styroksista paloja ja liimasin ne vuoren muotoon polyuretaanivaahdolla. Liimasin polyuretaanivaahdolla vanerisen tukikaaren styroksivaipan pohjaan. Vahvistukseksi sisäpuolelle, sivuille ja keskelle liimasin kertopuusta sahatut tukipuut.  


Liimattuani styroksirungon kasaan aloin lisäämään vuoreen tekstuuria liimaamalla erikokoisia styroksipaloja vuoren seinämiin polyuretaanivaahdolla. Kiilasin palaset isoilla nauloilla seinämiin jotta ne pysyisivät liimauksen ajan paikallaan. Lisättyäni mielestäni tarpeeksi muotoja vuoreen aloin veistämään styroksia. Käytin veistämiseen erikokoisia ja muotoisia puukkoja sekä kuumaleikkuria. Pienoismallista katsomalla määritin askelmien, pilalareiden ja laavavirtojen paikat ja veistin ne tulivuoren seinämään
 




Pinnan lujitus

Tulivuoren pinta lujitettiin lasikuidulla ja akryylihartsilla. Imuroin ja harjasin tulivuoren rungon hyvin kaikesta stryoksipölystä ennen lujituksen aloittamista. Levitin valmiiksi veistetyn tulivuoren pintaan ensin kerroksen pelkkää akryylihartsia. Pidin silmällä työskentelyyn käyttämääni aikaa ja pyrin kiristämään tahtia joka kerroksen välissä. Ensimmäisen kerroksen kuivuessa revin valmiiksi lasikuitusuikaleita. Oli tärkeätä että lasikuitupalan jokainen reuna oli revitty ettei pintaan jäisi näkyviä saumoja. Akryylihartsikerroksen kuivuttua levitin pienelle noin 400*400mm alueelle hartsia ja siihen päälle pensselillä töpöttäen lasikuidun pitäen huolta, että akryylihartsi upposi lasikuidun syiden välin. Lasikuitukerroksia tuli kaksi joiden väliin tuli yksittäinen akryylihartsikerros täydentämään lasikuidun syitä. Jokaisen kerroksen jälkeen pyrin tasoittamaan pintoja kaapimalla japaninlastalla akryylihartsia lasikuidun syiden väliin, ettei lopussa tarvitsisi hioa. Lasikuitukerrosten jälkeen tuli pelkkiä akryylihartsikerroksia kunnes pinta oli sileä ja lasikuidusta ei näkynyt jälkeäkään. Levitin pelkät akryylihartsikerrokset käyttäen nuolijoita ja pensseliä.


Viimeisen akryylihartsikerroksen töpötin vaahtomuovisienellä luoden pintaan kiipeilyotemaisen tekstuurin.

 Siistin reunat, laavavirrat ja pohjan puukolla rapsutellen ikävät nyppylät ja piikit pois.




Otteiden kiinnittäminen

Merkitsin lyijykynällä kiipeilyotteiden paikat ja porasin etupuolelta kohtisuoraan pintaan nähden akryyli/lasikuitukerrosten ja styroksin läpi otepultin menevän reiän. Sisäpuolelta reikien kohdalle styroksiin kaivettiin onkalo jonne iskumutteri kiilattiin suoraan akryylihartsia vasen. Mutterin ympärys ja styroksiin kaivettu onkalo täytettiin akryylihartsilla ja lasikuidulla.  Onkalon täytön ajaksi mutterin reikään kierrettiin maalarinteipillä päällystetty puutappi jottei reikään ja kierteisiin päässyt yhtään massaa





Laavavirrat

Jäljensin paperille tulivuoren laavavirrat ja sahasin pistosahalla ne 2mm paksusta akryylilevystä.
Kuumailmapuhaltimella kuumensin akryylilevyä ja muokkasin sen sopimaan tulivuoren seinämään. Akryylilevyt eivät aivan istuneet paikoilleen ja niiden kiinnittäminen oli työlästä. Jos en olisi maalannut levyjä ennen kiinnitystä olisi niitä voinnut kiinnityksen aikana kuumentaa ja taivuttaa sopimaan paremmin paikoilleen. Laavavirtojen reunoja vielä vahvistettiin kerroksella akryylihartsia ja lasikuitua. Akryylilevyt kiinnitettiin liimatiivistemassalla ja ruuveilla tulivuoren sisäpuolelle. Kraatteriin sahasin 4mm Akryylilevystä sopivan palan ja kiilasin sen 2 vanerikerroksen väliin jotka ruuvattiin kiinni kraatterin reunaan. Kuumailmapuhaltimella kuumensin akryylilevyä niin että sen sisälle alkoi muodostua runsaasti kuplia ja taivutin siihen aaltoilevaa muotoa joka jäljittelee vellovaa laavaa. Spraymaalasin akryylilevyt sisä ja ulkopuolelta testattuani että valo tulee spraymaalatun pinna läpi. Suihkutin vielä kiiltävän lakan levyjen pintaan takaamaan kestävän kulutuspinnan.





Maalaus

Lähetin asiakkaalle sähköpostilla muutaman värikartoituksen ja hän valitsi niistä mieluisimman. Asiakas halusi tulivuoren punaruskean sävyissä.

Maalasin tulivuoren pinnan kertaallen vesiohenteisella exo tartuntapohjamaalilla. Tulivuoren pinnan maalasin puolihimmeällä helmi kalustemaalilla jotta se kestää kovaakin kulutusta. Sekoitin väripastoilla 5 eri punaisen , ruskean ja harmaan sävyä ja aloin töpöttämään sieltä sun täältä. Käytin töpöttämiseen luonnon sientä. Pyrin vaihtaamaan paikkaa jatkuvasti etten samalla sävyllä töpöttänyt vain yhtä kohtaa. Yritin luoda dramaattisemman ulkoasun käyttämällä korostuksia varjojen paikalla ja varjoja siellä missä normaalisti olisi korostuksia. 
Omasta mielestäni tämä tekniikka sopi tähän työhön.




Kävimme uudistuneessa Rullassa ottamassa kuvia ja saimme pikkuväkeäkin mukaan kuviin.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti