maanantai 13. maaliskuuta 2017

Rakettitiedettä osa 5 raketin runko 1/2

Kirjaston lukunurkkauksen raketti on edistynyt aikataulun  mukaisesti ja asiakas on jo kerran käynnyt meillä koululla katsomassa valmistuvaa rakettia. Ennen Raketin rakennuksen aloittamista kävimme vielä viimeisellä konsultaatio käynnillä kirjastolla näyttämässä lopullista raketin pienoismallia jonka asiakas hyväksyi ja olimme valmiit aloittamaan itse rakennuksen. Rakettia alettaisiin kasaamaan tammikuussa heti lomien jälkeen.
Raketin pienoismalli ja lukunurkkausen seinälle tulevan fondin luonnos.

Asiakas haluaa että Tatu ja Patu olisi jotenkin esillä raketissa, ilmoille heitettiin ideoita tatu ja patu nukeista, pehmoleluista ja maalauksista. viimeisimmäksi ideaksi jäi  Tatun ja Patun hahmot maalattuna fondille.
Valokopioin tatun ja patun avaruuskirjan sivuilta muutaman hyvän kuvan ja piirsin valopöydän päällä maalauspaperille kuvan jonka maalasin vesiväreillä. 
Vesiväreillä maalattu Tatu ja Patu rakettinsa kyydissä

Hakkarainen / kaaret runko 10-16.1.17
aikataulut ovat suuntaa antavia

Talvi loman jälkeen palasimme kouluun ja toiset oppilaat aloittivat raketin rungon kasaamisen kun minä ja Pinja olimme tammikuun ensimmäisen viikon maalaamassa Herra Hakkaraisen talon alakerran mukulakiviä.

Rungon Kaaret 10.1-7.2.17
Elmo Jyrsi Raketin rungon kaaret  siitä voi lukea lisää täältä Perusperiaate oli että lattiaan piirrettiin raketin ulkohalkaisijan kokoinen ympyrä jonka ympärille rakennettiin jyrsijään kiinni harppi jolla saatiin jyrsittyä identtisiä kaaria vaikka sata. kaaren paksuuden tuli olla 50mm mutta jotain meni pieleen ja sitten kun kaari onnistui täydellisesti olikin paksuus muuttunut. Tarkalleen mitattuna kaventunut 2millillä joten näitä nyt 48millisiä kaaria oli muutama tullut tehtyä joten sille sitten lopulta mentiin.

Runkojen kasaus (koolit) 7-13.2.17
Kaaret liitettiin toisiinsa tukikappaleilla ja kaarien päätyihin tuli 2m40cm pitkät kertopuut jotka toimivat raketin runkopalan sivuina

Laskimme että raketin rungon pituus oli 2500cm ja jaoimme koolit sen mukaan. Kävimme Pinjan kanssa sahaamassa sopivan pituiset  ja paksuiset koolit. 
Kooleja sovittaessa huomasimme että olimme laskiessa vähentäneet yhden kerran liikaa tukikappaleen paksuuden laskuissa ja korkeutemme heitti 18 mm ja olimme unohtaneet laskea että mihin ne vanerien saumat tulivat joten laskin tukivälit uusiksi ja sahasin koolit sopivaan mittaan ja raketti kutistui 2440cm 
Pääty tuet, sivut ja ensimäinen kooliväli paikoillaan

Kaarituet ruuvattiin päistä kiinni kertopuuhun 75mm ruuveilla
Porasimme  reiän ruuville, teimme kannan upotuksen ja ruuvasimme ruuvit paikoilleen. Sama toistui koolien kanssa ainoastaan ruuvin koko oli 40mm  
Elmo ruuvaamassa koolia tukikaariin kiinni.

kaikki koolit paikoillaan


Kuvun kaaret ja runkojen levytys 14 -22.2.17

Sillä välin kun minä ja Elmo levytimme runkoa Pinja ja Nea jyrsivät kuvun kaaria. Ennen levytystä hioin nauhahiomakoneella kaikki kaarien yli tulevat koolit jotta levy asettuisi vaivattomasti rungon päälle. Tuimme rungon hyvin paikoilleen ja katsoimme että runko on balanssissa. Sitten vain liimaa tukipuihin ja levyt pintaan ja niittipyssy laulamaan.

Ennen ulkokaaren levytystä merkkasin ikkunoiden paikat, sahasin tukikappaleet levyjen väliin ja porasin kulmista reiät jotta tiesin missä ikkuna sijaitsee kun molemmat levyt olisivat paikoillaan.
ikkunoidne tukipalikat
4mm paksut isot koivuvanerilevyt kaartuivat nätisti raketin rungon päälle
Vihdoinkin jotain konkreettista mitä näyttää asiakkaalle.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti