keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Rakettitiedettä osa 10 raketin runko 2/2


Runkojen kittaus hionta 22.2-9.3.17
Kittasimme niittien reiät umpeen Elmon Jaden ja Juulian kanssa teimme välihionnan ja kittasimme vielä uudestaan muutamia kohtia. sitten siirsimmekin rungot maalauspuolelle jossa niihin vihdoin saatiin pohjamaalit. 

Pohjamaali 14.3
Ihanat kakkoset tekivät suurimman osan maalaustöistä meille. Värit raketin runkoon sisälle/ulos katsottiin pienoismallista. Pohjamaalaus suoritettiin telalla ja sitten olikin muutamien yksityiskohtien vuoro. Pinja L. leikkasi sabluunan jota Jade käytti hyväkseen luodakseen haluaamme kuviota raketin seinään. Aina ei visiot kohtaa varsinkaan kun kiireessä selittää ja eniten harmittikin se että ei muilta kiireiltä itse kerennyt esim. yksityiskohtia tekemään joten seinien yksityiskohdista tuli erilaiset kuin mitä meillä oli visiona mutta loppujen lopuksi kokonaisuus on kuitenkin yhtenäinen.

kuusikulmaista kuviota

Alusta asti vaikenta on ollut päättää mitä yksityiskohtia rakettiin tulisi sisälle.
Puhuimme muunmuassa sähköasennusputkista joita voisi tulla kiemurtelemaan ympäri runkoa, hyllyistä, yksityiskohta maalauksista sekä feikkilaatikoista joista saataisiin kiolmiulotteisuutta.

Hyllyt
Hyllyt olivat alkusuunnitelmissa kuusikulmaiset mutta ikkunoita tehdessä huomasimme haasteet rungon pyöreän muodon kanssa ja lopulta päädyimme normaaleihin hyllyihin (samassa muodossa kuin raketin runko).
Valitsin 18 mm vanerin, saman jota olimme käyttäneet raketin rungon kaarissa ja  piirsin siihen hyllyn ääriviivat käyttäen apuna harppia ja lattiaan piirrettyä raketin rungon ulkohalkaisijaa.
Sahasin molemmat hyllyt käyttäen vannesahaa, kittasin, hioin ja maalasin hyllyt.


laatikot ja hyllyt maalautumassa

Feikkilaatikot
Sahasin pienellä vannesahalla 4 mm vanerista poikkisyin erilaisia "laatikoita" jotka maalasin rakettiin kuuluvilla harmaan sävyillä ja valitsin oranssin yksityiskohdaksi sillä raketin ulkopintaan tuli samalla oranssilla muutama yksityiskohta.

Porasin laatikoitten kulmiin reiät ja liimasin laatikot raketin seinään käyttäen saumausmassaa ja ruuveja.
oviaukko ja feikkilaatikko

Hyllyt kiinnitettiin metallisilla hylly kannattimilla jotka olivat sattumalta saman sävyistä harmaata kuin raketin ulkoseinä, joten ne sopivat väriskaalaan täydellisesti.


Oviaukko
Oviaukon ympärille kakkoset sahasivat 4 mm vanerista karmit jotka Juulia maalasi musta keltaisella varoitusnauha kuviolla ennen kiinnitystä. Karmit kiinnitettiin saumausmassalla ja niiteillä. kittasin niittikohdat ja maalasin vielä kertaalleen karmit. Ovi kiinnitettiin auki asentoon raketin seinään saranoilla jotka kolmannen vuoden opiskelija oli hitsannut pyytämäämme asentoon. 
Maalasin oven päälle ulkopuolelle kolmioita havainnollistamaa kulkuväylää.

Folioteippi
Olin päässäni pyöritellyt folion ja kankaan käyttämistä sisärakenteissa.
Yksityiskohdat jäivät aivan viimetinkaan ja folio voitti kankaan. 
Opettajamme kävi ostamassa foliteippiä joka oli helppo kiinnittää seinään ja sillä sai hauskoja yksityiskohtia aikaiseksi. Käytin myös folioteippiä raketin kuvun sisällä tähtimuodostelmien tekemiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti