perjantai 9. joulukuuta 2016

Puutöitä- Paistinlasta, kehys, leikkuulauta ja juustotarjotin

Puutyö tunneilla harjoittelimme paistinlastan jäljennystä tein kaksi kappaletta toisessa oli pyöristetty kahva ja toisessa oli neliskulmainen niinkuin mallikappaleessa. polttopiirsin paistinlastojen kahvaan voikukan haituvia nämä menivät anopille ja kummilapseni äitille joululahjoiksi. 


Kehyksen kanssa harjoittelimme jiirien ja lamelloliitoksien tekemistä, ja jyrsimen käyttämistä.
sahasimme männystä sopivat pätkät joihin jyrsimmekehyksen koristereunan 
Sahasimme jiirit ja teimme koepuristuksen.  Koepuristuksen jälkeen laitoimme liiman ja lamellot paikoilleen ja puristimme kehyksen kasaan vannepuristinta käyttäen. Hioin kehykset ja kittasin muutamia oksan kohtia. Valitsin kalustemaalin ja maalasin kehyksen kahteen kertaan.

Saadakseni kehyksestä vanhan/kuluneen näköisen viimeistelin sen inkagoldilla. Lopuksi kiinnitin maalit käyttäen spray lakkaa.
valmis kehys

Teimme perinteisen leikkuulaudan männystä. 
Tärkeää on että pinnat jotka liimataan toisiinsa ovat suorat ja puukappaleiden renkaat eivät muodosta yhtenäisä rinkuloita keskenään vaan jokainen palanen kääntyy eri suuntaan. 
Lopuksi öljysin laudan käytäen pellavaöljyä 


Tein toisen leikkuulaudan (juustotarjotin) jämäpaloista joita muut eivät huolineet.  Halusin tarjoilulautaani puun kuori reunat ja jotain erilaatuista puuta antamaan tekstuuria. Jämäpaloista löytyi kuorellista koivua ja juuri sopiva pala mäntyä.

Särmäsin reunat oikohöylällä ja liimasin palaset yhteen. Puristus oli hieman haastellista kaarevien kuorellisten ulkoreunojen vuoksi, Ratkaisin ongelman käyttämällä ekstra puristima keskellä. 
Höyläsin laudan haluttuun paksuuteen ja sahasin oikeaan pituuteen lopuksi hioin pinnat koneellisesti ja käsin.
hiottu tarjoilulauta
Halusin vielä pienet jalat jotta ratjoilulautaa on helpompi liikutella joten tulppaterää käyttäen tein 4 sopivan kokoista pallettia. 
Hioin jalat ja liimasin ne lautaan kiinni. halusin ensin mennä 3 jalalla mutta tarjotin oli epävakaa. joten kuumensin kuumailma puhaltimella tarjottimen ja jalan liitoskohtaa ja taltalla kampesin sen irti. Olin hieman malttamaton ja tarjottimesta irtosi pieni osa mutta sain naamioitua sen kätevästi. mittasin työntömitalla jo olemassa olevien jalkojen korkeuden ja kävin tekemässä muutaman lisäjalan jotka liimasin tarjotimeen kiinni. 
 
Lopuksi öljysin laudan pellava öljyllä. 
 Käytössäkin kokeiltu ja hyvin on toiminut.Joutsenet ovat jo aikoja sitten lähteneet täältä mutta tässä olisi muisto syksyltä
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti